Хүссэн газраа яг л бариста мэт олон төрлийн амтат кофе бэлтгэх жорууд

Хуучирсан мэдээ: 2022.07.28-нд нийтлэгдсэн

Хүссэн газраа яг л бариста мэт олон төрлийн амтат кофе бэлтгэх жорууд

Хүссэн газраа яг л бариста мэт олон төрлийн амтат кофе бэлтгэх жорууд

Кофены амт нутаг орон бүрээсээ шалтгаалан өөр байдаг. Учир нь тухайн орны газар зүйн байршлаас шалтгаалан агаар, хөрс, ус, нар, салхи, чийг өөрчлөгдөж байгаа. Гэвч кофе бол 5 мэдрэхүйн нэг болох амтлах мэдрэхүйгээр мэдрэгдэж таашаагддаг зүйл. Тэгэхээр ямар кофе амттай байх нь таны тархины амтлах мэдрэхүйн хэсэг аль нутаг, орны кофег амттай гэж хүлээж авч байгаагаас л шалтгаална. Харин ямар кофег таалах эсэхээ олон төрлийн кофег ууж үзэж байж л мэдэх боломжтой.

Кофег хэзээ уух вэ?

Кофе болон бусад сэргээгч ундаанд агуулагдаж байдаг кафен таныг унтах үед тархинд ялгарч амралт, тайвшралт бий болгодог аденосин гэх нейротрансмиттерыг блоклох замаар таныг унтуулахгүй байж чаддаг. Гэвч кафен бидний нойрыг хүргэж, ядрах мэдрэмжийг төрүүлдэг мелатонин гэх гормонд нөлөөлдөггүй тул бид кофе уусан ч ядарсан нойр хүрсэн мэдрэмжтэй мөртлөө, унтаж чадахгүй, унтсан ч сайн амарч чадахгүй байдалд ордог. Тиймээс кофе болон бусад сэргээгч ундааг оройн 4 эсвэл 5 цагаас хойш уухгүй байхыг ихэнх кофе судлаач нар зөвлөдөг. Харин нойр судлаачдын сүүлийн үед зөвлөж байгаагаар өдрийн 12 цагаас хойш кофе уухгүй байхыг зөвлөж байна.

Хууралтын зэрэг

Light буюу зөөлөн, сул хууралттай кофенд кафены хэмжээ хамгийн ихээр агуулагдаж байдаг бол хууралт хар болох тусам кафены агууламж багасаж байдаг. Учир нь кофег хуурч, нэг ёсондоо шатаах тусам кофе үрийн дотор агуулагдах шим тэжээлүүд устаж байдаг гэсэн үг.

Кофе үрийн бутлалтын хэмжээ

Ямар ч аргаар кофег чанахад бутлалтын хэмжээ нарийн байх тусам кофенд агуулагдах кафены хэмжээг нэмэгдүүлнэ. Учир нь кофе ширхэг нарийн байх тусам хоорондын зай багасаж, тэр хэмжээгээр ус гүйх хугацаа багасаж, ус болон кофены контакт хугацаа ихэсдэг.

Та яг л бариста шиг амттай кофег гэртээ ч бэлтгэн уухыг хүсэж байна уу? Тэгвэл бид танд заавал мэдэх ёстой кофены орц найрлагыг зургийн хамтаар танилцуулж байна.

ESPRESSO

 

Бэлтгэх хугацаа: 3-5 минут
Орц: Кофены үр

 

Энэхүү кофены ундаа нь буцалж буй усыг шахаж нунтагласан кофены үрээр шахаж гаргаж авдаг бөгөөд илүү өтгөн байдаг.

Эспрессо бол төрөл бүрийн кофены суурь юм.

Хэрхэн эспрессо хийхийг сурснаар та өөрийн капучино, кафе латте, макиато зэргийг хялбархан бэлтгэх болно.

 

 

 

 

 

FRAPPUCCINO

 

Бэлтгэх хугацаа: 5-10 минут

Орц: Мөс, эспрессо, бүтэн сүү, элсэн чихэр, амтат сироп

Фраппучино бол мөс болон бусад орц найрлагатай хольж, дээр нь сүүн кремээр дүүргэсэн Starbucks-ийн тусгай жор юм.

Гэртээ фраппучино хийхдээ танд дараахь зүйлс хэрэгтэй болно.

Нэг эсвэл хоёр аяга мөс
½ аяга эспрессо
½ аяга бүтэн сүү
1-ээс 2 tbsp. элсэн чихэр
1-ээс 2 tbsp. амттай сироп (моча, шоколад гэх мэт)

 

 

CARAMEL MACCHIATO

Бэлтгэх хугацаа: 10 минут

Орц: Мөс, хүйтэн сүү, ванилийн сироп, карамель соус, эспрессо

Энэхүү шинэ сэргэг, амттай мөстэй кофены ундаа нь Starbucks-ын бас нэгэн сонгодог бүтээгдэхүүн бөгөөд фраппучино шиг

карамель макиатог 5 минутын дотор бэлдэж, цангаагаа тайлж, зочдоо дайлахад тохиромжтой.

Eugenie Kitchen-ийн мөстэй карамель макиато хийх жор маш энгийн.

Ванилийн сироп (20 мл)
Хүйтэн сүү (240 мл)
Карамель (20 мл)
2 удаагийн эспрессо
Нэг аяга том мөс

 

 

CAFÉ MOCHA

 

Бэлтгэх хугацаа: 15 минут

Орц: Мока/шоколадны нунтаг, хар хуурсан кофены үр, тослоггүй сүү, Сүүн крем

Кафе латтегийн энэ хувилбар нь Бицерин хэмээх кофены ундаанаас санаа авсан Америкийн шинэ бүтээл юм.

Café mocha нь эспрессо дээр суурилсан халуун сүү, шоколадтай ундаа юм.

2/3 аяга мока эсвэл нунтаг шоколад (шоколадны сироп хэрэглэж болно)
2 tbsp. хар хуурсан кофены үр
Нэг эсвэл хоёр аяга тослоггүй сүү
Цөцгийтэй цөцгий
Кофе нунтаглагч

 

AMERICANO

 

 

Бэлтгэх хугацаа: 2-4 минут
Эспрессо, халуун ус

Эспрессо дээр суурилсан олон ундаа нь сүү хэрэглэдэг боловч Americano кафе эсвэл зүгээр л

"Americano"-д хэрэглэдэггүй ба сүүний оронд халуун усаар дүүргэдэг.

 

 

 

 

 

CAFÉ LATTE

 

Бэлтгэх хугацаа: 5 мин

Эспрессо, тослоггүй сүү, какао нунтаг

Кафе латте нь эспрессо (гуравны нэг), уурын сүү (гуравны хоёр) зэргээс бүрдэж, дээр нь нэг см орчим хөөсөөр хийгдсэн байдаг.

Эспрессо
2% эсвэл өөх тосгүй сүү
Чимэглэлийн зориулалттай какао нунтаг
Халбага
Өргөн ба гүехэн кофены аяга

 

 

 

 

IRISH COFFEE

 

Бэлтгэх хугацаа: 10 минут

Орц: Виски, Давхар эспрессо, Цөцгийтэй цөцгий, Элсэн чихэр

Халуун кофе, элсэн чихэр, өтгөн цөцгий, мэдээжийн хэрэг Ирланд вискигээр хийсэн коктейль! Уг кофег 1940 оны хатуу ширүүн өвлийн улиралд Америкийн зорчигчид буусны дараа Лемерикийн ахлах тогооч Жо Шеридан-Фойнес зохион бүтээж ийнхүү нэрлэжээ.

Зорчигчдыг дулаацуулахын тулд виски нэмсэн нь Ирландын кофе үүссэн байна.

 

25 мл ирланд виски
Бор түүхий нишингийн элсэн чихэр 1 халбага
1 овоолсон халбага сүүн крем
Халуун давхар эспрессо

 

 

CAPPUCCINO

 

 

 

Бэлтгэх хугацаа: 10-15 минут

Орц: Эспрессо, сүү

Энэхүү Итали кофены ундааг уламжлал ёсоор эспрессо, халуун сүүгээр хийж, дээр нь хөөсөрүүлсэн сүү хийдэг бөгөөд

ихэвчлэн өтгөн хөөс гаргахын тулд сүүний уурын зуухаар ​​бэлтгэдэг.

 

 

 

Энэ мэдээнд өгөх таны сэтгэгдэл?
1
ТэнэглэлТэнэглэл
0
ЗөвЗөв
0
ХахаХаха
0
ХөөрхөнХөөрхөн
0
ГайхмаарГайхмаар
0
ХарамсалтайХарамсалтай
0
БурууБуруу
Баярлалаа!

Холбоотой мэдээ

NewsMN Гар утасны хувилбар Татах
NEWS.mn

Мэдээллийн эх сурвалж