НМХГ-аас Нарантуул зах дээр худалдаалагдаж буй хүүхдийн тоглоом болон бэлгийн тасагт ээлжит шалгалтаа хийлээ. Энэ үеэр НМХГ-ын Эрүүл мэнд, боловсрол, соёлын хяналтын хэлтсийн дарга Д.Цэнд-Аюушаас зарим зүйлийг тодрууллаа.
-Хүүхдийн ууттай бэлэгт хийсэн шалгалтаар ямар зөрчил элрэв. Бэлэг авахдаа эцэг, эхчүүд юунд анхаарах шаардлагатай вэ?
-Ууттай бэлгэнд энэ удаад ноцтой зөрчил илэрсэнгүй. Гэхдээ эх үрсийн баяр болох гэж байгаатай холбогдуулан хүүхэддээ бэлэг худалдан авахдаа дотор нь орсон бүтээгдэхүүний хадгалах хугацаа нь дууссан эсэхийг шалгах хэрэгтэй. Өөрөөр хэлбэл, хүүхэд багачуудаа баярлуулахдаа хаана, хэзээ үйлдвэрлэсэн нь мэдэгдэхгүй ууттай хүнсний бүтээгдэхүүнээр бэлдэж боосон болон хүүхдийн эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх хуванцар тоглоом зэрэг бэлэгнээс татгалзахыг уриалж байна.
-Баярын үеэр хүнсний бүтээгдэхүүнээ худалдан авахдаа иргэд анхаарах зүйл?
-Хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн худалдан авахдаа доорхи зүйлд анхаарч байхыг иргэдэд зөвлөж байна.
Тухайлбал, худалдаа, үйлчилгээний газраас хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн сонгон авахдаа шошгонд хэн, хэзээ, хаана үйлдвэрлэсэн болох, хадгалалтын хугацаа, хэрэглэх, хадгалах нөхцөл заагдсан эсэх, тухайн барааны чанар илт муудсан эсэхийг сайтар нягтлан үзэх, түргэн гэмтэж чанар байдлаа алддаг хүнсний бүтээгдэхүүнийг зориулалтын хөргөх төхөөрөмжгүй болон чингэлэг, ил задгай худалдаанаас авч хэрэглэхгүй байх, лаазалсан бүтээгдэхүүний сав нь зэвэрсэн, хонхойж цохигдсон, хий дүүрч таг нь төмбийсэн, дарахад хонхолзож, бамбаж үүссэн, задалж үзэхэд дээр нь хийн бөмбөлөг үүссэн байвал муудсан гэдгийг анхаарах хэрэтэй.
-Баярын үеэр шилтэй компот, жүүс, өндөг зэргийг ихээр худалдан авдаг. Эдгээр бүтээгдэхүүнийг муудсан эсэхийг яаж мэдэх үү?
-Шилэнд савласан бүтээгдэхүүнд тунадас үүссэн, шүүс нь булингартай, доторхи хүнсний ногоо, жимс нь хорчийж жижгэрсэн, ялзарсан, хөгцөрсөн, бөглөөнд нь жижиг цагаан өнгөр үүссэн байдаг.
Харин өндөгний хувь хальс нь нимгэрч, өнгө нь өөрчлөгдсөн, хагарч цуурсан, гадна тал нь бохирдсон, хөлдөж чанараа алдсан, шар уураг нь холилдсон, шохойлог хатуу хальс нь хагарч уураг нь гоожсон эсэхийг шалгах нь чухал.
-Баярын салат хийхээр хиам ихээр авдаг. Түүнчлэн хөлдөөсөн буюу хөргөсөн хүнсний бүтээгдэхүүн их хэрэглэдэг. Тэгвэл иргэд худалдан авахдаа анхаарах зүйлс байгаа байх?
-Иргэд хиам худалдаж авахдаа гадаргуу нь үрчийгээгүй гөлгөр, нойтон биш, өнгө нь хувираагүй, элдэв гаж үнэргүй, зөвхөн бүтээгдэхүүний өөрийн өвөрмөц амт, үнэртэй байх ёстойг анхаарах хэрэгтэй.
Харин хөлдөөсөн, хөргөсөн хүнсийг худалдаж аваад богино хугацаанд гэрийн хөргөгчинд хийх, эсвэл хурдан бэлтгэж хэрэглэх, мах, загас, шувуу зэрэг түүхий бүтээгдэхүүнийг шууд хэрэглэдэг бүтээгдэхүүнээс сайтар тусгаарлан хадгалж зөөвөрлөх нөхцөлийг хангах, мах, махан бүтээгдэхүүнийг мал эмнэлэг, ариун цэвэр-гарал үүслийн гэрчилгээтэй, эрх бүхий лабораторид аюулгүй байдлын шинжилгээнд хамрагдсан эсэхийг нягтлан үзээрэй.
-Гадаа буюу ил задгай худалдаа үйлчилгээ их дэлгэрдэг. Ариун цэврийн шаардлага хангаж чадсан эсэхийг яаж мэдэх вэ?
-Ариун цэврийн шаардлага хангаагүй, бохир орчинд явуулж буй худалдаа, үйлчилгээнээс хүнсний бүтээгдэхүүн худалдан авахгүй байх нь иргэдийн өөрсдийн ухамсарын асуудал.
Ер нь хүнсний бүтээгдэхүүний сав, баглаа боодлын бүрэн бүтэн байдлыг шалгаж, урагдаж, гэмтсэн бол худалдаж авахгүй шаардлагатай. Хүнсний бүтээгдэхүүний хэвийн өнгө, үнэр, төлөв байдал өөрчлөгдөж, муудсан шинж тэмдэг илэрсэн бол тухайн хүнсний бүтээгдэхүүний чанар алдагдаж, өвчин эмгэг, үүсгэгч, бичил биетэн өсч үржсэн байж болзошгүй тул худалдаж авахгүй байхыг анхааруулж байна.
Хүнсний бүтээгдэхүүнийг зөв сонгон, аюулгүй хүнс хэрэглэх нь хоол, хүнсээр дамжих аливаа өвчин эмгэгээс өөрийгөө болон гэр бүлээ хамгаалах чухал алхам юм.
Ж.ОТГОНМЯГМАР
Эх сурвалж: "МОНГОЛЫН МЭДЭЭ" сонин