Хэдхэн хоногийн өмнө дэлхийн хүн амын тоо 7 тэрбумд хүрлээ. Хүний түүхийн ихэнх хугацаанд хүн амын тоонд томоохон өөрчлөлт гараагүй байсан бол үйлдвэржилтийн хувьсгалаас хойш эрс нэмэгдэн энэ зууны эцсээр 10 тэрбумд хүрэх төлөвтэй байна. Үүнд нөлөөлсөн гол хүчин зүйлийг анагаах ухааны хөгжлийн үр дүн хэмээн эрдэмтэд дүгнэж байгаа юм. Энэ нь сүүлийн хагас зуу гаруй жилийн хугацаанд эмчилгээний чанар эрс дээшилж, хүнийг үхэлд хүргэх өвчин эмгэгүүдийг амжилттай эмчилж, улмаар хүмүүс харьцангуй урт наслаж байгаатай холбоотой юм. 1950-аад оны үед дэлхийн хүн амын дундаж наслалт 48 байсан бол одоо 69 болж 20-оод жилээр уртасчээ. Эрдэмтэд урт наслалтын нууцыг цуцалтгүй эрж хайсаар ирсэн бөгөөд шинжлэх ухааны сүүлийн үеийн ололтууд хүмүүст илүү урт наслах боломжийг олгож, урт наслах, залуужих илүү үр дүнтэй аргуудыг санал болгож байгаагийн нэг нь бага илчлэгтэй хоол тэжээл хэрэглэх арга (calorie restriction) юм.
1934 онд Cornell-ийн их сургуулийн эрдэмтэд хоол тэжээлийн илчлэгийн хэмжээ лабораторын хулганы наслалтад хэрхэн нөлөөлж байгааг судалжээ. Уг судалгаагаар бага хэмжээний илчлэг бүхий хоол тэжээл өгч байсан хулганы нас дундаж хэмжээний илчлэг бүхий тэжээлээр хооллож байсан хулгануудаас 2 дахин илүү байгааг анх ажигласан байна. Сүүлд удаан хугацаагаар хоол сойх туршилтад оруулсан микро организмуудаас авахуулаад өт, жимсний ялаа, зарим төрлийн загас зэрэг янз бүрийн амьтдын насыг 30-60% уртасч байгааг тогтоосон байдаг.
Харин физиологийн хувьд хүнтэй хамгийн ойр гэгддэг сармагчинд хийгдсэн судалгааны үр дүн 2009 онд Sciense сэтгүүлд нийтлэгдсэн юм. Wisconsin их сургуулийн Ricki J. Colman and Richard Weindruch нарын удирдсан судалгааны баг 1989 онд, насанд хүрсэн 30 сармагчинтайгаар туршилтаа эхэлсэн бол, 1994 онд 46 сармагчинг нэмж оролцуулан 20 хүртэлх жилийн турш өөр өөр хэмжээний илчлэг бүхий тэжээл өгч туршсан байна. Туршилтаар эхний бүлэг сармагчингуудад хоол тэжээлийг хүссэн хэмжээгээр нь, бусад сармагчингуудад дундаж хэмжээнээс 30% бага илчлэг бүхий хоол тэжээл өгч байжээ.
үргэлжлэл: robomec.blogspot.jp