
Улаанбаатар хотод жимсний лангуу болгон дээр томоос томоор “Ховдын тарвас зарж байна” гэсэн лоозон өргөдөг нь учиртай хэрэг. Хятад тарвасыг бодвол илүү амттай, шүүслэг учраас нутгийн брэнд бүтээгдэхүүн болж чаджээ.
Үржил шимт ариун хөрсийг Буянт голын усаар тэжээгээд олон жилийн туршид өвгөдөөсөө өвлөж авсан арга барил, хөдөлмөр зүтгэлээрээ торддог учраас салахын аргагүй амттай байдаг гэж нутгийнхан сайрхдаг.
Дунджаар жилдээ 700 орчим га талбайд тариалалт хийж 8000 тонн тарвас, амтат гуа хураан авдаг байна.
Тарвасны болц гүйцэж, үнэ нь хямдарсан энэ үед Ховдыг хол ойрын зочдын хөл дардаг ажээ. Эрүүл мэндэд нэн ашиг тустай үртэй нь идэхэд гэдэс дотор цэвэрлэдэг учраас заавал амтлаад буцдаг байна. Нөгөөтэйгүүр нутгийнхны найз нөхөддөө, зочиддоо барих бэлэг тарвас болдог аж.
Амралтын үе улирч хичээл сургууль эхэлсэн намар цагт албан газраараа, анги хамт олноороо, найзуудаараа “тарвасны баяр” хийж хэвшсэн байна.
Тарваснаас гадна помидор, чацаргана, алим, слив зэргийн нутгийн хөрсөнд боловсорсон жимс жимсгэнэ, төмс, хүнсний ногоог өргөн тариалж, хямд үнээр зарж борлуулдаг намрын улирал Ховдод дэндүү сайхан болдог ажгуу.