Нийслэлийн мэргэжлийн хяналтын газрын Хүнсний чанар, аюулгүй байдлын хяналтын хэлтсийн улсын ахлах байцаагч Д.Хоролмаатай ярилцлаа.
-Зарим үндэсний үйлдвэрлэгчид хүнсний бүтээгдэхүүн дээр савласан он, сар, өдрийг бичихгүй байна. Танай байгууллага энэ асуудалд анхаардаг уу?
-Манайхаас хүнсний үйлдвэрүүдэд шалгалт хийдэг. Томоохон аж ахуйн нэгжүүд он, сар, өдөр болоод хадгалах хугацааг нь тэмдэглээгүй хүнсний бүтээгдэхүүн бараг гаргадаггүй. Харин жижиг үйлдвэрүүдийн ажлын хариуцлагагүй байдлаас болж үйлдвэрлэсэн хугацааг нь тэмдэглээгүй хүнс зах зээлд гаргах асуудал байна. Хиамны төрлийн бүтээгдэхүүнд ийм зөрчил илүү байдаг. 2009-2010 оны хооронд хиамны төрлийн бүтээгдэхүүнд үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр хадгалах хугацааг тэмдэглэдэггүй байдал нийт зөрчлийн 75-80 хувийг эзэлдэг байсан бол өнгөрсөн онд 20 хувь болтлоо буурсан. Цаашид энэ төрлийн зөрчил огт гаргахгүй байх дээр анхаарч ажиллана.
-Үйлдвэрлэж байгаа хүнсний бүтээгдэхүүн дээрээ үйлдвэрлэсэн хугацааг тавиагүй бол ямар хариуцлага тооцдог вэ?
-250 мянган төгрөгөөр торгодог. Давтан,олон удаа зөрчил гаргавал хөдөлмөрийн хөлсний доод хэмжээг хоёроос тав дахин нэмэгдүүлсэнтэй тэнцэх хэмжээний торгууль ногдуулдаг. Энэ нь хамгийн ихдээ л нэг сая 250 мянга болно гэсэн үг. Мөн зах зээлд нийлүүлсэн бүтээгдэхүүнийг нь буцаан татаж устгалд оруулах арга хэмжээ авна. Ерөнхийдөө үйлдвэрлэсэн хугацааг тэмдэглэлгүй бүтээгдэхүүнээ зах зээлд гаргасан аж ахуйн нэгжүүдэд хариуцлага тооцох эрхзүйн орчин сул байгаа. Мөн худалдааны байгууллагууд үйлдвэрлэгчээс үйлдвэрлэсэн он, сар, өдрийг нь тэмдэглээгүй бүтээгдэхүүн авч, хэрэглэгчдэд хүргэх ёсгүй.
-Зарим хүнсний бүтээгдэхүүн дээр үйлдвэрлэсэн хугацааг ор нэр төдий тавьдаг. Бичиг нь уусаад хэд гэж байгаа нь мэдэгдэхгүй болчихсон бүтээгдэхүүн их байдаг. Тухайлбал өндөг байна?
-Үйлдвэрлэгчид MNS 2007 гэсэн стандартын дагуу тухайн бүтээгдэхүүнийг үйлд-вэрээс гаргасан хугацааг буюу үйлдвэрлэсэн он, сар, өдрөө зайлшгүй тэмдэглэх ёстой. Гэхдээ түүнийгээ ямар хэлбэрээр тэмдэглэх вэ гэдэг нь үйлдвэрлэгч аж ахуй нэгжийн шийдэх асуудал. Тиймээс худалдааны байгууллага энэ тал дээр анхаарал хандуулж, шалгаж авч байх хэрэгтэй. Үйлдвэрлэгчид хаяг, шошго тавихдаа аль болох арилахгүй байлгах тал дээр анхаарч ажиллах ёстой. Хэрэв тэр нь амархан арилж байвал шинэчлэх үүрэг өгнө. Томоохон үйлдвэрлэгчид хаяг, шошгоо тавиад хэвшсэн.
-Хэзээ үйлдвэрлэсэн нь мэдэгдэхгүй хүнсний бүтээгдэхүүн их байна гэсэн гомдол иргэд их гаргадаг. Иргэдийн хүсэлтээр бүтээгдэхүүндээ үйлдвэрлэсэн хугацаа тавиагүй аж ахуйн нэгжид шалгалт хийж, зөрчлийг арилгах уу?
-Байгууллага болон иргэдээс ирүүлсэн санал, хүсэлтийн дагуу шалгалт хийж болно. Улсын байцаагч сайн дураараа шалгалт хийх хориотой. Ерөнхийдөө Хяналт шалгалтын тухай хууль шинэчлэгдэн батлагдсанаас хойш шалгалтыг зөвхөн төлөвлөгөөний дагуу хийдэг болсон. Иргэд бүтээгдэхүүн худалдан авахдаа сайн шалгаж авч байх хэрэгтэй. Худалдан авсан бүтээгдэхүүн дээр үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр, хадгалах хугацаа зэргийг тодорхой бичиж тэмдэглээгүй хүнсний бүтээгдэхүүн илэрсэн тохиолдолд тухайн худалдааны байгууллагын удирдах хүмүүст хэлж зөрчлийг газар дээр нь арилгуулж байх ёстой юм.
"ӨДРИЙН ШУУДАН" сонин