Франц улс дарс үйлдвэрлэлээрээ дэлхийд хоёрдугаарт Итали улсын дараа ордог бөгөөд жилд 50-60 сая га талбайд 7-8 тэрбум лонх дарсны усан үзэм тариалдаг. 2005 оны байдлаар дэлхийн дарсны экспортын 17,6 хувийг Франц улс эзэлж байсан. Франц дарсны түүх нэн эртнээс үүдэлтэй. Манай эриний VI зууны үеэс анх дарсыг хийж эхэлж байжээ. Францын өмнөд хэсгийн Марсель хотноо эртний грек, ромын үед анх галлчууд дарсыг хийж сурсан гэдэг. Түүнээс хойш Францын Бургунд, Бордо, Провинц гэх мэт мужууд нь өөрийн өвөрмөц амт, үнэр, өнгө, чанараараа дэлхийд алдаршсан дарсуудаараа түүхийн бүх л цаг хугацааны турш олны танил болж ирсэн.
Дээрх мужуудад олон зууны турш үйлдвэрлэсээр ирсэн дэлхийд алдартай дарснуудаас дурдъя.
Дээрх мужуудад олон зууны турш үйлдвэрлэсээр ирсэн дэлхийд алдартай дарснуудаас дурдъя.
Өнгө | Эзлэх хувь (%) | Талбай (га) | |
1. Merlot | red | 13.6% | 116 715 |
2. Grenache | red | 11.3% | 97 171 |
3. Ugni | white | 9.7% | 83 173 |
4. Syrah | red | 8.1% | 69 891 |
5. Carignan | red | 6.9% | 59 210 |
6. Cabernet | red | 6.7% | 57 913 |
7. Chardonnay | white | 5.1% | 43 887 |
8. Cabernet | red | 4.4% | 37 508 |
9. Gamay | red | 3.7% | 31 771 |
10. Pinot | red | 3.4% | 29 576 |
Н.Наран